Fjordsightseeing på Vestlandet

Det finnes over 1000 fjorder i Norge, men ingen er vakrere enn de Vestlandske fjordene. Stupbratte fjellsider og blågrønt vann er noe av det skjønneste Norge har å by på. Det ble bevist da vestnorsk fjordlandskap ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste. Mange turister kommer og blir bergtatt av disse fjordene hvert eneste år, sammen med det store naturmangfoldet og at det er så få spor etter menneskelig inngripen.

Det er mange måter å få sett disse billedskjønne fjordene. En enkel reisemåte er å komme seg dit med tog. De fleste byer og steder tilbyr både korte og lengre guidede turer med båt. Ferger går året rundt, og et stadig mer utbygd nett av tunneler og broer gjør reiser med bil, buss eller bobil enkelt og greit. Men den klassiske reisen går gjerne med Hurtigruten.

Hurtigruten

Et cruise med Hurtigruten kan trygt kalles en av verdens vakreste reiser. Den har en mengde ulike alternativer å velge mellom, og mange av reiserutene går innom de store fjordene på Vestlandet. Man kan velge å være med på kortere turer, eller ta hele reisen langs Norges kyst. Det er også muligheter å gå i land ved stoppestedene underveis og oppleve mange spennende steder.

Bergen er et godt utgangspunkt for en fjordekspedisjon på Vestlandet. Bergen ligger midt mellom de to største fjordene på Vestlandet – Sognefjorden og Hardangerfjorden, i tillegg til at byen har en fantastisk kystlinje med tusenvis av større og mindre øyer. Fra Bergen kan du også komme deg innerst inn i fjordene og tilbake på én og samme dag. Norway in a Nutshell er den mest populære fjordutflukten i Norge.

Sognefjorden og Hardangerfjorden

Sognefjorden strekker seg fra kysten nord for Bergen og inn til Jotunheimen og Jostedalsbreen. Den er mer enn 1300 meter på det dypeste og fjellene rundt stiger 1700 meter rett til værs. Fjellene innerst i Sognefjorden er blant Norges mest populære turområder. Her ligger blant annet Jotunheimen og Jostdalsbreen og flere andre nydelige steder. Man kan rafte, gå på topptur, klatre, stå på sommerski eller sykle på historiske veier.

Hardangerfjorden er 179 km lang og dermed den tredje største fjorden i verden. Hvis Sognefjorden er kongen av alle fjorder, er Hardangerfjorden definitivt dronningen. Denne fjorden har et landskap som kan trollbinde hvem som helst, med sine fjell og fossefall, isbreer og frukthager. Reiser man i mai måned, vil man også få med seg fruktblomstringen i Hardanger. Her kommer virkelig naturen til live og tilbyr et panorama uten like.

Lysefjorden

Ved den 40 km lange Lysefjorden finner man en av verdens mest kjente fjellhyller og utsiktspunkter; nemlig Preikestolen. Andre velkjente attraksjoner ved denne fjorden er Kjerag og Flørlis. Det er mange turistferger som trafikkerer denne fjorden og det er mange måter å komme seg til Lysefjorden på. Fjorden kan utforskes både fra buss, bil, båt eller til fots. Det går flere sightseeing-båter fra Stavanger og flere andre steder.

Preikestolen ligger på 604 meter, og turen opp dit er blant Norges mest kjente fjellturer. Mer enn 300.000 mennesker tar turen opp sitt hvert år. Den tar fire timer opp og ned igjen og er totalt åtte kilometer lang. Her bør man være godt forberedt, riktig kledd og i relativt grei form. Gode tursko, varme klær og et klesskift kan være greit å ha med seg.

Geirangerfjorden

Geirangerfjorden er selve juvelen blant fjorder. Denne klassisk skjønne postkortvarianten av en fjord står på listene over verdens flotteste steder. Fossefall som De Syv Søstre og Brudesløret sender kaskader av brølende vann nedover fjellsidene. Her kan man oppleve naturen enten fra båt eller kajakk, eller ta seg en tur opp Trollstigen som svinger seg oppover den bratte fjellsiden. Man kan komme til Geirangerfjorden både med båt, bil, tog og buss.

Der man ferder over

Ordet «fjord» er et norsk ord som har blitt internasjonalt. Det er et gammelt Vikingord som betyr «der man ferder over». Det er virkelig mange fjorder å velge mellom, og det kan være forvirrende med alle sidefjordene. Noen av dem er til og med mer kjent enn hovedfjorden de tilhører. Men uansett hvilken fjord man besøker, kan de aller fleste by på et spektakulært syn og en vakker opplevelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *