Oppdrettsindustri

Norsk oppdrettsindustri – Vestlandets gull

Norsk oppdrett har ikke alltid vært en stor industri. På 1970-tallet var det en håndfull fiske-entusiaster som holdt til å Trøndelagskysten, som hadde noen små merd på bare noen få tusen kubikkmeter. Til sammenligning rommer dagens merd opptil en million kubikkmeter. Dette er også en god illustrasjon på nettopp hvor mye denne bransjen har vokst siden den gangen, spesielt på Vestlandet. Dette er en industri som har opplevd en enorm vekst, og vi antar at den har blitt tusendoblet siden 1970-tallet. Det er ingen annen industri som kan måle seg med veksten som oppdrettsindustrien har hatt. Spørsmålet nå er om vi kan opprettholde denne veksten, og om den kan bli enda større.

 • En industri i vekst
 • Inntektsgivende og bærekraftig
 • Tusendoblet siden 1970-tallet

Store muligheter

Verdenshistorien viser mange eksempler på at mat ikke alltid har vært å finne i overflod. Sult har som regel vært normen og ikke unntaket gjennom menneskets historie. Dette har endret seg, spesielt etter andre verdenskrig – for de fleste land. Norge har en veldig gunstig fordel, ettersom vi har lange kystlinjer som fungerer utmerket godt for fiske. Det har som regel også vært gjennom fiske at innbyggerne her har livnært seg. Som nevnt så fant nordmenn også ut på 1970-tallet at vi ikke bare kunne fiske for eget konsum. Det var store mengder fisk, og så stort potensiale at vi også kunne selge det vi hadde til overs til andre.

Slik oppstod oppdrettsnæringen. Vi fant ut at vi kunne avle fram en mengde laks som er en veldig god fisk for matlaging. Det er en type fisk som er ansett som en delikatesse i mange deler av verden, som det derfor også en stor etterspørsel etter fisken. Spesielt Kina har de senere årene økt forbruket sitt av laks kraftig, og siden de ikke har så mye av den selv, så må de kjøpe det av Norge. Det er antatt at etterspørselen etter mat, og da spesielt mat fra havet, vil bli økende i årene som kommer. Og ettersom det oppleves økonomisk vekst i mange land, vil laksen bli mer etterspurt.

Også utfordringer

I et normalt lakseanlegg vil det kanskje være plass til over en million laks. Dette kan fort gi en verdi på over 25 millioner kroner. Det er ikke noen tvil om at dette er en lukrativ virksomhet, også når vi tenker over hvor mange anlegg det potensielt kan lages. Det er nesten ubegrenset med plass i havet, og selve varen er fornybar og bærekraftig. Industrien har selvfølgelig bidratt til mange arbeidsplasser og infrastruktur på Vestlandet. Men industrien er ikke blottet for utfordringer. Det er flere problemer knyttet til lakseoppdrett. Det har vært en del debatt om hvilken påvirkning oppdrett har på nærmiljøet, spesielt dersom laksen rømmer.

For dette er dessverre ganske vanlig, og laksen som er avlet fram i oppdrett er ikke egnet for et liv i den ville naturen. Det har for eksempel vært mye kritikk fra miljøaktivister og hobbyfiskere vedrørende at når oppdrettslaks rømmer smitter de villfisk med lus og andre sykdommer. Dette fører til massedød av fisk, noe som truer økosystemet og miljøet rundt. Dette var en stor debatt i Norge for rundt ti år siden, og mye kan tyde på at oppdrettsnæringen har fått mer kontroll over dette. i 2006 rømte rundt 900 000 fisk fra oppdrettsanleggene, mens de mer normale tallene er på rundt 100 000–400 000 rømninger.

En næring i vekst

Til tross for store utfordringer, så er fiskeoppdrett en næring vi estimerer vil fortsette å vokse. Det stilles likevel spørsmålstegn ved rømming og spredning av sykdommer, i tillegg til hvordan vi skal få plass til å utvide anleggene, samt hvordan vi skal få fôret et økende antall fisk. Det foregår omfattende forskning på hvordan vi skal lage fôret mest mulig billig og effektivt, men utfordringen knyttet til areal for anleggene kan bli forverret av tiltak for å forhindre rømming og sykdomsspredning. Uansett, denne virksomheten er en betydelig del av norsk eksportnæring, og vi vet med sikkerhet at etterspørselen for mat vil øke i årene som kommer, så utsiktene er gode

13 thoughts on “Oppdrettsindustri

 1. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like
  yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion,
  if all site owners and bloggers made good content
  as you did, the net will be much more useful than ever before.

 2. Nike and its Jordan model still command the lion’s share of
  the U.S. footwear market, but rivals Adidas and Under Armour are chipping away on the company’s decades-lengthy dominant place.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *