Prekestolen

Det er ikke uten grunn at Prekestolen er en av de mest fotograferte stedene i Norge og Nord-Europa. Denne attraksjonen er for den mer aktive naturentusiast, ettersom det er litt av en fjelltur å komme seg opp dit. Belønningen når du har nådd målet og endelig kan ta steget ut på den verdenskjente Prekestolen, er uvurderlig. Her er du omringet av fjell, fjord og idyllisk landskap

Prekestolen er en bratt klippe, som befinner seg 604 meter over Lysefjorden. Området er helt naturlig, så her finnes ingen gjerder eller annen form for oppsatt sikkerhet. En oppfordres derfor til å opptre varsomt, spesielt når du nærmer deg kanten, ettersom det er fritt fall rett ned. Landskapet endrer seg på veien oppover, så selve fjellturen på vei opp til målet er også et eventyr i seg selv.

Beliggenhet

Prekestolen befinner seg nær Stavanger. For å komme seg hit må du ta ferge fra Stavanger til Tau, så kjøre til Preikestolhytta via Jørpeland. Dersom du velger å komme fra Sandnes, er det letteste alternativet å reise om Lauvik/Oanes-sambandet, for å så dra videre opp til Prekestolhytta. Strekningen har en stigning på 350 meter. Her er det lurt å ta med seg mat og gode sko.

Du trenger ikke å bekymre deg for å gå deg vill på vei opp, ettersom stien er godt merket med skilt som viser vei. Fra fjellturen starter til den ender, vil det ta rundt to til tre timer, avhengig av hvor god form du er i og hvor fort du går. Mange synes at en stor del av sjarmen på vei oppover, er å ta seg små pauser underveis.

Sesonger

Over 250 000 mennesker tar seg turen til denne populære turistattraksjonen hvert år. Til tross for at det er mulig å besøke Prekestolen året rundt, er hovedsesongen om sommeren. Flest mennesker velger å ta turen fra april til oktober, mens hovedsesongen er fra juni til og med utgangen av august. I sommermånedene er det veldig mange mennesker på veiene og stiene, noe som er greit å være forberedt på.

For å unngå de største folkemengdene i hovedsesongen, er det anbefalt å besøke Prekestolen på hverdager, så tidlig som mulig. Dersom du er eventyrlysten nok til å gå opp i mørket, for å kunne få med deg soloppgangen fra toppen, vil du ikke bare få med deg en spektakulær opplevelse, men det vil også være mer fredfullt. Det kan være lurt å ta en titt på værmeldingen, uavhengig av sesong.

Pakkeliste

Det er ikke uten grunn at dette er en av landets mest attraktive fjellturer. For å nyte turen best mulig, synes mange det er kjekt å ha med seg god norsk niste i sekken. Ta med kvikklunsj og kakao til ungene, slik at de blir motiverte helt til topp. Dersom det har regnet og er sleipt ute, husk gode støvler, både til deg selv og ungene.

Å ha med seg rikelig med klær og skift anbefales, spesielt i sommermånedene når det kan bli veldig varmt på vei opp. Myggspray, sitteunderlag og vann bør også pakkes i sekken. For ikke å glemme fotoapparat, slik at du kan fange utsikten og ikke minst minnene. Når du når toppen av Prekestolen, kan det være sterk vind, så her er det lurt med en vindtett jakke.

Historie

For over 10 000 år siden begynte isen, som dekte landet, å smelte. Denne formet Lysefjorden, og skar ut landskapet på en unik måte slik at også Prekestolen ble formet. Dette skjedde ved at store mengder jord og stein ble flyttet på, ettersom isen smeltet og regnes som et av verdens store natur-underverk. Den fascinerende historien strekker seg altså over ti tusen år tilbake i tid.

Sammendrag

Enten du velger å ta turen til Prekestolen på egenhånd, med familie eller venner, vil turen være uforglemmelig. Mennesker verden over har dette reisemålet på sin «bucket list», og dette er ikke uten grunn. Planlegg turen i god tid, slik at du sørger for å treffe godt med tanke på vær og sesong. Turen regnes ikke som veldig fysisk krevende, men noe koordinasjon og balanse vil være et pluss.

1 thought on “Prekestolen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *