Trollveggen

I Romsdalen, i Rauma kommune, finner du Trollveggen. Dette er Europas høyeste loddrette vegg, med sine 1700 meter fra bunnen til toppen. Noe av fjellet henger 50 meter utenfor veggen, og fra toppen vil du få en fantastisk utsikt over Romsdalens fjorder og fjell. Trollveggen er blant annet et populært mål blant fjellklatrere, turgåere og basehoppere, og fjellet ble besteget første gang i 1965 av Leif-Norman Patterson, Ole Daniel Enersen, Jon Teigland og Odd Eliassen. Base- og fallskjermhopping ble forbudt i Trollveggen på 80-tallet etter flere risikable redningsoperasjoner og dødsfall. Det er likevel fortsatt tillatt å klatre i veggen og å ta en tur til toppen, om man ønsker det.

  • Europas høyeste loddrette vegg
  • Populært blant klatrere
  • Spektakulær utsikt

Gå til toppen

Om du ikke synes det er nok å se den ruvende Trollveggen fra bakkenivå, kan du ta bilen opp Trollstigvegen før du går resten av veien til topps. Toppen av Trollveggen er med andre ord ikke bare forbeholdt de som tør å ta veien til toppen via fjellveggen. Det går også an å ta hele turen til fots og nyte synet fra en tryggere vinkel. Fra en parkeringsplass på Stigrøra kan du følge en merket sti til toppen. Følg stien, som går mellom Stigbotnhornet og Storgrovfjellet, til Frokostplassen. Herfra kan turen videre se verre ut enn den er, med mye stein og ur videre mot Trolltindeggen. Har du gått fotturer tidligere, vil du ikke oppleve denne turen som spesielt krevende.

Du trenger ikke bevege deg helt til toppen for å få med deg den flotte utsikten. Dette kan du også se underveis. Her ser du flere fjell og tinder, elvene langt under deg og kanskje kan du vinke til de som valgte å studere Trollveggen på avstand. Det største sjokket vil du nok uansett få når du kommer på toppen av Trollveggen og ser utfor kanten. Her ser du tusen meter rett ned, og det anbefales å ikke gå for nært kanten av stupet. Skulle du være ute etter et skikkelig adrenalinkick, kan du vurdere å gjøre som spanske Kilian Jornet i 2018. Han sto på ski hele veien ned. Dette anbefales ikke med mindre du er svært, svært erfaren.

Et eldorado for klatrere

Hele Romsdalen, og spesielt området rundt Trollveggen, regnes som et eldorado for klatrere. Selv om det i de tidligere år var mye ulykker i området, har dagens klatring og utstyr blitt så trygg at flere har begitt seg ut på å bestige veggen via de mange rutene du finner der. En av disse rutene er Norskeruta, som i 2008 ble besteget for første gang. En av grunnene til dette er den store aktiviteten med ras som har vært i veggen siden 1997. Trollveggen er i konstant forandring og er derfor svært utsatt for ras hele året. Skal du klatre Norskeruta, må du forbi noen av områdene som er utsatt for ras.

Selv om Norskeruta ikke er hverken lang eller krevende, var det ingen som turte å begi seg ut på den før i 2008. En av grunnene til dette var alle rasene som hadde gått i Trollveggen. Når du skal gå inn der oppstigningen til Norskeruta starter, må du forbi soner i fjellet som er svært utsatt for store ras. De siste årene har derimot de fleste rasene gått i Bruraskaret. Du må krysse dette området på vei inn, men selve innsteget til Norskeruta har i senere år vært uberørt av stein som faller ned fra fjellmassene. Ønsker du å klatre i eller rundt Trollveggen, er det Bergen Klatreklubb som har oversikt over de beste rutene i området.

Trollveggen besøkssenter

Ved foten av Trollveggen finner du Trollveggen besøkssenter, et flott bygg med store vinduet som gir deg utsikt til Trollveggen innenfor senterets trygge vegger. Inne på senteret kan du se film om Trollveggens historie. Her får du blant annet se klipp fra basehopp, fallskjermhopping og klatring i fjellet. Om du ønsker å bli bedre kjent med all ekstremsporten som har blitt uført i Trollveggen i all sin tid, er besøkssenteret noe for deg. Her kan du få et lite adrenalinkick via andres utfordringer i fjellet. Om du kun ønsker en rolig dag, kan du ta en tur innom den 200 kvm store suvenirbutikken, nyte deilig mat i kaféen eller bare studere fjellet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *