Vannkraft

Vannkraft er Norges viktigste og mest enestående energikilde. Hvert år produserer vannkraft rundt 95 prosent av energien som vi benytter oss av når vi skrur på lysbryteren om morgenen, ovnen for å lage middag, og dusjen når du skal vaske deg. I denne artikkelen får du vite mer om hvordan denne energien produseres og hvor miljøvennlig den egentlig er. Vannkraft er fortiden og fremtiden.

Vannkraft er like enkelt som vann. Poenget er å benytte seg av kraften i det rennende vannet. Denne kraften blir skapt naturlig i naturen ettersom vann samler seg i høyden etter at snøen smelter eller simpelthen på grunn av regnfall. Deretter renner vannet ned i bekker og etter hvert elver. Grunnet den enorme mengden vann blir det en stor masse som forflytter seg med mye kraft. Dette kan utnyttes.

Vannkraftverk

Det gjøres ved å sette opp kraftstasjoner i disse vassdragene. De kan settes opp flere steder slik at det rennende vannet kan omgjøres til elektrisk energi flere ganger på vei ned. Man lager også vannmagasiner som er tilknyttet vassdragene, og som kan lagre en mengde med vann som kan lagres. Deretter kan forbruket av energien fra det lagrede vannet reguleres etter folks behov.

Steg nummer en i denne prosessen er selvfølgelig selve nedbøren som fyller opp elver og innsjøer rundt omkring i landet. Vannet styres av tyngdekraften dersom det holder normal temperatur, så dersom det ligger lavt nok, eller det blir varmt nok til at det omgjøres til sin flytende form vil det søke etter det laveste punktet som det kan ligge på. Det blir altså en bevegende masse.

Energi skapes

Denne massen kommer lett opp i høy hastighet på vei tilbake til havet eller innsjøen, og dermed vil den bygge en stor bevegelsesenergi. Det er nettopp denne energien man er ute etter å få utnyttet ved hjelp av kraftverkene. I Norge er vi velsignet med en del høydeforskjeller og mange innenlandske sjøer og elver som naturlig skaper denne energien. Det er også mulig å lage demninger for å utnytte vannet.

Som tidligere nevnt så må ikke man ikke utnytte det naturlig rennende vannet i det øyeblikket det renner. Det hadde ført til at man i perioder ville fått et veldig stort tilbud av strøm, mens i andre perioder ville det vært for alt liten produksjon. Vann kan lagres i magasiner som kan benyttes dersom det er behov for det på et senere tidspunkt.

Gjennom kraftstasjonen

Vannet sendes ned rør fra vannmagasinene og kommer til kraftstasjonen. Poenget er å få vannet til å fosse mot turbinene i så høy fart som mulig for å skape energien. For å få dette til å skje er rørene plassert i en veldig bratt vinkel slik at vannet fosser fortere. Herfra presses vannet inn i dyser, og det oppstår et veldig høyt trykk.

Vannet blir deretter slengt veldig hardt mot turbinhjulet på grunn av det høye trykket. Dermed begynner rotoren å rotere. Denne rotoren er tilkoblet en generator som omgjør bevegelsesenergien til strøm. Spenningen er på mellom 3000 og 10 000 volt for den elektrisiteten som blir produsert. Det høres kanskje mye ut, men det er det ikke. Strømmen må opp på 300 000 volt før den kan sendes ut.

Hva skjer med vannet?

Før strømmen sendes ut i husene til det norske folk må den gjennom en transformator som øker dets spenning til 300 000 volt. Men hva skjer så med vannet etter det har vært innom kraftverket og hjulpet til å produsere energien som man bruker til å lage strøm? Når det er ferdig i stasjonen blir det sluppet ut i elven igjen og fortsetter å renne nedover.

Videre

Vannet går kanskje innom en av de flere kraftstasjonene som ofte er bygget langs vassdraget, eller så siver det bare ut igjen i naturen. Vannet ender uansett opp med å fordampe opp til skyer, for så igjen falle ned som nedbør og prosessen starter på nytt. Dette er hvorfor vannkraft kan kalles en fornybar energikilde. Vannet forbrukes ikke, men brukes simpelthen i et steg for å lage strøm.

13 thoughts on “Vannkraft

 1. Pingback: viagra pornhub
 2. It is appropriate time to make some plans for the longer term and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I may I wish to suggest you some fascinating things or suggestions.
  Maybe you could write subsequent articles referring to this article.
  I wish to read even more issues about it!

 3. I’ve been browsing online greater than three hours lately, yet I by no means found any fascinating article like yours.
  It is beautiful value enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made excellent content material as you did, the net might
  be a lot more helpful than ever before.

 4. I’ve observed that in the world these days, video games would be the latest fad with children of all ages. There are times when it may be not possible to drag your family away from the games. If you want the very best of both worlds, there are several educational games for kids. Good post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *