Vestlandet

Vakre Vestlandet – alltid mildt vær og frisk vind

Norges Vestland har landets høyeste verdiskapning med sin oljenæring, fiskerinæring, tradisjonell landindustri, handel, tjenesteyting og jordbruk. Ungdom kan ta høyere utdanning her, og det er nok av både jobbmuligheter og attraktive plasser å bosette seg, uansett om du ønsker bymiljø eller å bo landlig til ved havet eller til fjells. Golfstrømmen gir mildvær året rundt, og trafikkproblemer grunnet for mye snø hører til sjeldenhetene.

Vestlandet har så mye godt å by på, at folk som bor der knapt nok skjønner hva en trenger Oslo og resten av landet til. Eller som bergenserne gjerne sier det: «hva skal man vel med noe som helst utenfor kommunen sin?». Vestlendingene har vært vant til vanskelige tider i gamle dager og har en iboende arbeidsmoral om å stå på hardere for å få til store suksesser.

Norges første hovedstad lå på Vestlandet og Avaldsnes

Norge generelt, og Vestlandet spesielt, har en stolt vikingtradisjon å se tilbake til. Herfra dro vågale hardhauser ut på tokt og oppdagelsesferd, slo seg ned og dannet jordbrukssamfunn både i Storbritannia og Normandie, Frankrike. De oppdaget Island og Grønland og dannet de første, hvite, europeiske bosetningene i Nord-Amerika allerede for tusen år siden (USA feirer forresten vikingbragdene våre med en egen «Leif Erikson Day» hvert år den 9. oktober).

Da kong Harald Hårfagre bekjempet de øvrige småkongene og fikk lagt hele Norge under seg i ett samlet kongerike, la han kongsgården sin til Avaldsnes på Karmøy. Her gikk Karmsundet utenfor dagens Haugesund, og gjorde det enkelt å ha kontroll på skipsfart og handelsruten opp og ned kysten vår. I dag ligger det et eget historiesenter på Avaldsnes om vikingene, med en gjenoppbygget vikinglandsby like nedenfor.

Turistattraksjoner på Vestlandet

Vikinglandsbyen på Avaldsnes er blitt vist fram i over 120 land verden rundt, gjennom to sesonger av komiserien «Norsemen» på Netflix. Resten av Vestlandet byr på majestetiske fjellformasjoner som også er selvskrevne til filminnspillinger, reklamebakgrunn og turistmål for alle som vil sikre seg selfier i storslagne omgivelser. Prekestolen utenfor Stavanger er brukt i den siste «Mission Impossible»-filmen med Tom Cruise, og er populær for fotturister å oppsøke.

Trolltunga i fjellene utenfor Odda er et svært populært reisemål for folk fra hele verden. Oppe på Voss er naturen så spektakulær at de enkelt kan arrangere egne adrenalin-festivaler og ekstrem-uker med aktiviteter som tar pusten fra deg. Trollveggen i Møre og Romsdal var lenge et populært og livsfarlig utgangspunkt for basehoppere. Nå er dette forbudt etter flere dødsfall, samt dyre og vanskelige redningsoperasjoner.

Verdens vakreste veistrekninger

Ikke langt fra Trollveggen utenfor Åndalsnes, finner vi den ikoniske Trollstigen. Her snirkler veien seg i sikksakk oppover fjellsiden, med majestetiske fjell og fossefall langs sidene. Norges vakreste fjord, Geirangerfjorden, ligger like innenfor. Her står cruiseskipene i kø for å komme inn i sommerhalvåret og se på de naturskjønne omgivelsene. Nå diskuteres det å sette begrensninger på antall skipsanløp per dag. Det kan bli for mye av det gode.

Lengre nord på Møre finner vi Atlanterhavsveien. Alle norske bilturister bør unne seg en tur hit i løpet av livet! Her slynger veien seg opp og ned og mellom småholmene helt ute i havgapet mellom Molde og Kristiansund. Utallige bilreklamefilmer er innspilt her for visning over hele verden. De vakre dønningene fra havet er et vakkert skue å se. I fremtiden kan de bli en uuttømmelig energikilde til bølgekraft og vindkraft.

Plommer i Hardanger og jordbær i Valldal

Det milde klimaet på Vestlandet gir lengre vekstperioder for nyttevekster og planter enn i resten av landet. Kupert fjellterreng gjør det vanskelig å drive effektivt med stordrift, mens de bratte skråningene inni fjordene samtidig samler solstråler mer intensivt enn andre steder. Dette gjør at bygdene på vestkysten vår kan dyrke fram epler, plommer, moreller og jordbær med mer konsentrert, frisk smak enn ellers i landet.

Fremtiden er fergefri

Fiskerinæringen og industrien på Vestlandet er avhengig av å frakte utallige vogntog opp og ned kysten vår hver eneste dag. Lokalbefolkningen og tilreisende bilturister må vente i kø på ferge over fjordene. Derfor skal det investeres enorme milliardbeløp i årene fremover på å bygge gigantiske broer og undervannstunneler. Så spørs det hvor populært det blir å komme raskt fram i stedet for å se majestetisk natur utenfor bilvinduet ditt hele veien.

1 thought on “Vestlandet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *